Kozieradka – dla lepszego smaku, dla zdrowia

Posted by

Jest popularną przyprawą, idealnie pasującą do serów oraz sosów curry, jest jednocześnie cennym wsparciem dla ludzkiego organizmu. Co warto wiedzieć na temat kozieradki i jej właściwości?

Co kryje się w ziarnach kozieradki?

W niewielkich ziarnach kozieradki ukrywa się wiele cennych dla ludzkiego zdrowia substancji. Nie brak tu związków śluzowych oraz flawonoidów, dzięki którym przyprawa ta pomaga w walce ze stanami zapalnymi, nie brak też saponin oraz olejków eterycznych. Kozieradka jest też doskonałym źródłem białka oraz witaminy PP, dzięki czemu dieta z jej udziałem staje się jeszcze bardziej wartościowa.

W jaki sposób nasiona kozieradki wspierają ludzkie zdrowie?

Lista przypadłości, przed którymi może nas chronić dieta uwzględniająca obecność kozieradki, jest dość długa. Wiadomo, że przyprawa ta może odgrywać bardzo dużą rolę w profilaktyce cukrzycy, wiadomo też, że dzięki niej łatwiej jest utrzymać cholesterol w normie. Sięganie po nasiona kozieradki zalecane jest też tym, którzy chcą chronić swą wątrobę, jak i tym, dla których priorytetem staje się ochrona przed wrzodami.


Z kozieradki można też przygotować lecznicze okłady, dzięki którym walka z czyrakami stanie się o wiele łatwiejsza. Z mocy tej rośliny przyprawowej można też korzystać przy ropnym zapaleniu skóry oraz przy stanach zapalnych dróg moczowych. Możliwości jest wiele, a szeroka wiedza na temat leczniczych właściwości kozieradki może się sprawdzić w wielu sytuacjach.

Zainteresowanych zapraszam po bliższe informacje na tę stronę