brytfanki do pieczenia

Zastosowanie brytfanki do pieczenia

Posted by

W kuchni królują najróżniejsze garnki i patelnie. Jednak widuje się również bardzo często tak zwane brytfanki do pieczenia. Czym są te ciężkie garnki i jakie mają zastosowanie?

Brytfanna jako wielofunkcyjny garnek

Może warto zacząć od tego, jak w ogóle wygląda brytfanna. Jest to najczęściej bardzo duży, żeliwny garnek. Jest ona dość ciężka, gdyż powstaje z wyjątkowo wytrzymałego materiału. Tym sposobem garnek ten może być umieszczany zarówno w piekarniku, jak i na gazie, gdyż wysoka temperatura nie spowoduje żadnych uszkodzeń. Bardzo często w brytfankach przygotowuje się najróżniejsze zapiekanki. Można w niej również dusić czy smażyć mięso lub ryby z warzywami. Zaletą takich garnków jest fakt, że bardzo długo utrzymują ciepło, co oznacza, że potraw nie trzeba często podgrzewać. Jeśli chodzi o cenę takiego garnka to są one bardzo zróżnicowane. Głównie zależy ona od producenta, jednak wielkość garnka i rodzaj materiału, z jakiego został wykonany też ma ogromne znaczenie. Najczęściej ceny wahają się w granicach 100-150 złotych. Oczywiście można je zakupić za pośrednictwem stron internetowych czy w sklepach stacjonarnych. Przede wszystkim warto zwracać uwagę na tworzywo, z jakiego została wykonana brytfanka.

Brytfanki to naprawdę przydatne narzędzia w kuchni. Potrafią zdecydowanie ułatwić gotowanie, które staje się przyjemnością. Sam proces przyrządzania potraw staje się szybszy. Dodatkowo brytfanki do pieczenia bardzo łatwo się czyści, gdyż potrawy nie przypiekają się, dlatego czyszczenie nie wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie.