Zlew gastronomiczny gwarantem efektywności?

Posted by

Higiena, praktyczność oraz estetyka. Tego należy oczekiwać od wyposażenia kuchni w lokalu gastronomicznym, jeżeli zależy nam na efektywności działań oraz wysokiej jakości serwowanych dań. Jak wybrać zlew gastronomiczny, aby spełniał te warunki?

Odmienne konstrukcje

Na polskim rynku zakupić można różnorodne modele charakteryzujące się odmiennymi kształtami, wymiarami, szerokością rantu, kształtem i wysokością podpór czy też posiadające lub nie dodatkowe półki na naczynia. Poszczególne udogodnienia mają wpływ na jakość i użyteczność zlewu, natomiast podstawą jest, aby ten był wykonany ze stali nierdzewnej.

Najlepsze właściwości

Zlew gastronomiczny wykonany ze stali nierdzewnej charakteryzuje się niezwykle wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz chemiczne. Upadający z dużej wysokości i uderzający o zlew garnek, czy też stosowanie różnorodnych środków chemicznych wraz z twardymi czyściwami nie stanowi zagrożenia dla powierzchni.

zlew gastronomiczny

Zetknięcie się zlewu z bardzo gorącą powierzchnią, przykładowo rozgrzanym garnkiem również nie przyczyni się do jakiegokolwiek uszkodzenia. Ponadto wykonanie z tego rodzaju stali gwarantuje odporność na rdzę. Mimo długiego użytkowania nie musimy więc obawiać się pojawienia korozji.

Dodatkowe atuty

Oczywiście sprzęt może posiadać dodatkowe atuty jak szeroki rant, który utrudnia wydostawanie się zabrudzeń poza zlew (szczególnie ważne, aby chronił ścianę od dostępu do wody), czy też zastosowanie dodatkowych półek, na których umieścić można umyte naczynia.