Przepisy z wykorzystaniem babki lancetowatej

Posted by

Babka lancetowata jest bardzo zdrową rośliną występującą na całym obszarze naszego kraju. Od lat stosowana była przez nasze babcie nie tylko w kuchni, ale również w formie syropów jako lek.

Przepis na sałatkę z babki lancetowatej

Do wykonania tej zdrowej i pysznej sałatki będą nam potrzebne:
– sos winegret
– 1 szkl. listków babki
– połowa ulubionej sałaty
Wykonanie: Po umyciu i osuszeniu babki i sałaty należy je rozdrobnić w misce i polać sosem winegret. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby sałatka nabrała smaku.

Przepis na zupę z babką lancetowatą

Na taką zupę będą nam potrzebne:
– dwie łyżki oliwy
– dwie szklanki siekanych ziół: babki, żywokostu, pokrzywy oraz krwawnika
– 2 cebule
– 1,5 l bulionu
Wykonanie: pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy zioła. Podsmażamy razem jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu, następnie dolewamy bulion i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę możemy podawać np: z grzankami

Herbata z babki

Aby zrobić herbatę z babki lancetowatej, wystarczy łyżkę suchych liści zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie należy przelać do kubka i odstawić na 15 minut. Po tym czasie należy ją odcedzić i jest już gotowa do picia.

Liście babki w cieście

Do wykonania tej przystawki potrzebne będą:
– młode liście babki
– 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
– 500 ml. mleka
– 0,5 szkl. mąki pszennej
– sól i olej
Wykonanie: składniki ciasta miksujemy, a liście babki myjemy i osuszamy. Następnie maczamy je w przygotowanym cieście i smażymy na oleju.

Roślina ta doskonale sprawdza się w kuchni, bez trudu możemy ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.