Dobry garnek – czyli jaki?

Posted by

Każdy sprzedawca zachwala swoje wyroby twierdząc, że prezentowane przez niego produkty są najlepsze, uniwersalne, świetne jakościowo. W przypadku garnków sprawa ma się podobnie. Zanim podejmiemy decyzję i zdecydujemy się na konkretny produkt, dowiedzmy się, jakie cechy powinien posiadać dobry garnek.

Zdrowie przede wszystkim

Najbardziej istotne jest, żeby warstwa, która bezpośrednio styka się z gotowaną potrawą nie zawierała szkodliwych dla zdrowia pierwiastków. W tej materii obowiązują dwie zasady – wybierajmy produkty znanych marek oraz sprawdzajmy, czy posiadają atesty (a jeśli tak, to sprawdźmy w internecie, co dany atest oznacza). Pewni stuprocentowo możemy być bezpieczeństwa produktów, jeśli posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny, jak na przykład garnki Gerlach serii Prestige – poniżej przykład z ostry-sklep.pl

Dno i uchwyty

Istotną cechą funkcjonalną garnka jest jego dno, które z jednej strony ma bezpośredni kontakt z potrawą, a z drugiej – z elementem grzejnym. Niech raczej nie kusi nas niska cena, jeśli dno garnka jest pojedyncze i cienkie. Nie będziemy zadowoleni i zmarnujemy wiele czasu na czyszczenie naczynia i potraw, które będą przywierać do garnka, co zamieni przyjemność gotowania w stresujące zajęcie. Znani producenci przeprowadzają wiele testów, zanim wprowadzą do produkcji określoną serię, dlatego kupując garnki znanych marek, mamy pewność, że dno jest odpowiednio grube i wykonane w taki sposób, że potrawy nie będą do niego przywierać, a mycie garnka będzie łatwe i szybkie.

Dość istotną kwestią są w garnku uchwyty – warto, żeby były duże i wykonane z materiału, który zapewnia ich łatwe przenoszenie oraz izolację od gorących elementów.