Pomysł na przepis na sałatkę gyros w wersji ryżowo-jajecznej

Posted by

Z całą pewnością nie brakuje osób będących miłośnikami przeróżnych sałatek. Nie chodzi tutaj jednak wyłącznie o tą tradycyjną sałatkę, którą raczymy się przykładowo podczas świąt. Ogromną popularnością cieszy się sałatka gyros, którą można przygotować na różne sposoby.

W Sieci można znaleźć całą masę najróżniejszych przepisów na sałatkę gyros. Niektóre z nich nawet nie mają w składzie mięsa, dzięki czemu osoby będące na diecie wegetariańskiej również mogą na co dzień rozkoszować się przepysznym smakiem tej prostej w przygotowaniu potrawy. Oprócz ryżu i filetu z kurczaka w naszej sałatce gyros mogą znaleźć się także jajka i jogurt naturalny. Kto powiedział, że gyros trzeba za każdym razem robić z tych samych składników? Z całą pewnością warto poeksperymentować w kuchni. W przypadku sałatki gyros niemożliwe jest wręcz popsucie jej smaku. Za każdym razem wychodzi wyborna.

miska z sałatką gyros

Do przygotowania sałatki gyros potrzebować będziemy podwójnego fileta z kurczaka, dwóch torebek białego ryżu, pięciu ogórków konserwowych, pięciu jajek, jednej cebuli, jogurtu naturalnego, ketchupu i przyprawy gyros.


Wykonanie: ryż oczywiście gotujemy zgodnie z instrukcją znajdująca się na jego opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie kroimy naszego kurczaka na drobną kosteczkę, potem przyprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni. Mięso powinno być ładnie przyrumienione, a następnie odsączone na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Nie chcemy przecież, aby nasz gyros pływał w tłuszczu od mięsa. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w kostkę ugotowanych i obranych jajek oraz ogórków konserwowych i cebuli. Następnym etapem będzie ułożenie w misce warstw poszczególnych składników, co można zrobić w dowolnej kolejności.

Przykładowe ułożenie warstw sałatki gyros

Na dno miski wkładamy połowę ryżu, a następnie połowę pokrojonych ogórków, po czym warstwę ketchupu i pokrojonych jajek, a na to warstwę jogurtu naturalnego. Potem przychodzi czas na warstwę z cebuli, następnie na warstwę z połowy kawałków kurczaka. Dalej mamy resztę ryżu, potem resztę ogórków, resztę jajek, majonez i resztę kurczaka.