Piece do pizzy dla mobilnych restauracji na swieżym powietrzu

Posted by

Na wszelkiego rodzaju festynach czy innych imprezach, gdzie rozstawiane są samochody-pizzerie można spróbować smaku prawdziwie włoskiej pizzy. W jaki sposób udaje się na tak małej przestrzeni zorganizować prawdziwą pizzerię? Jak jakość takiej pizzy nie odbiega od tego, co możemy zjeść w stacjonarnej restauracji?

Kluczem do sukcesu jest mobilność

Obecnie na rynku możemy zakupić wiele sprzętów kuchennych z przeznaczeniem dla branży gastronomicznej, których używa się w sposób mobilny. Również piec do pizzy zasilany gazem oferowany jest w sprzedaży. Oczywiście największą zaletą jest to, że w ogóle możemy zaoferować naszym gościom włoskie przysmaki poza naszym stacjonarnym lokalem, ale mimo to istnieją pewne ograniczenia, jakie nakłada na nas cena mobilności. Przede wszystkim, mobilny piec do pizzy musi być ustawiony w prawidłowy sposób tak, aby spełniać 3 podstawowe warunki.

Po pierwsze, nie można ustawić jeden piec na drugim. Z reguły w dolnej albo górnej części zlokalizowany jest wylot spalin z procesu wypiekania pizzy. A dlatego, że temperatury sięgają ponad 400 stopni byłoby to bardzo niebezpieczne. Drugą sprawą jest to, że w otoczeniu takiego pieca nie mogą znajdować się łatwopalne elementy wyposażenia kuchni. Serwetki, ręczniki papierowe czy inne tego typu rzeczy muszą znaleźć miejsce zdecydowanie dalej od pieca. A trzecia sprawa to materiał wykonania. W grę wchodzi tylko stal nierdzewna najwyższej jakości, która potrafi utrzymać roboczą temperaturę przez długi czas.