Dla kogo makaron bezglutenowy

Dla kogo makaron bezglutenowy?

Posted by

Produkty spożywcze bezglutenowe przeznaczone są dla osób, które muszą przebywać na ściśle określonej diecie. Jedzenie z glutenem obejmuje w większości produkty zbożowe, na które muszą być ostrożne osoby chorujące na celiakię. Makaron bezglutenowy jest jednym z ciekawszych wyborów jeśli chodzi o zamienniki standardowych produktów. Dzięki niemu możemy przyrządzić wiele pysznych dań. 

Skład makaronu bezglutenowego

Makaron bezglutenowy jest wykonany w pełni z bezpiecznych składników dla osób zmagających się z celiakią. Nie zawiera on białka, jakim jest gluten. Dostępne na rynku produkty wykonane są z większości z mąki kukurydzianej, gryczanej oraz ryżowej.

Makaron bezglutenowy pod żadnym względem nie odbiega od standardowego makaronu. Zachowuje on swoje właściwości odżywcze, strukturę, a ponadto równie dobrze smakuje. Zawiera on sporo ilości białka, błonnika, a także szereg mikroelementów. Jednymi z ważniejszych są zdecydowanie magnez, cynk, potas oraz żelazo. 

makaron bezglutenowy

Rodzaje makaronu bezglutenowego

Makarony bezglutenowe możemy spotkać pod taką samą postacią jak te tradycyjne. Spotkamy je pod postacią spaghetti, penne czy fusilli. Makaron typu gwiazdki sprawdzi się wyśmienicie do wszelkiej maści zup oraz obiadów. Makaron bezglutenowy stanowi wartościowe źródłowo składników, dzięki czemu warto włączyć go do codziennej diety. 

Podsumowanie

Reasumując, makaron bezglutenowy jest jednym z lepszych wyborów produktów węglowodanowych dla osób, które zmagają się z celiakią. Produkt ten nie odbiega pod żadnym względem od tradycyjnego makaronu. Znajdziemy go w sklepie pod różną postacią, dzięki czemu będzie idealny do wielu dań. Jest równie wartościowy, podobnie kaloryczny i smakuje także dobrze.