Dążenie do wymiany stosowanych na co dzień produktów spożywczych na ich zdrowsze wersje rozpowszechniło w Polsce dostępność syropu z agawy. Wytwarzany jest z soku z kaktusowatej rośliny rozpowszechnionej w Ameryce Północnej. Sprzedawany w postaci półpłynnej substancji, która barwą i konsystencją przypomina powszechnie znany miód.
Syrop jako zamiennik cukru
Podczas przygotowywania codziennych posiłków, syrop z agawy może zostać wykorzystany wszędzie tam, gdzie w przepisie znajduje się cukier. Natomiast samodzielnie sprawdzi się jako dodatek podawany do naleśników, gofrów i ciast, zastępując miód lub syrop klonowy. Dzięki wysokiej zawartości fruktozy w swoim składzie syrop z agawy ma słodszy smak niż klasyczny cukier, a co za tym idzie, można stosować go w mniejszych ilościach, uzyskując podobny smak. Dodatkowo ma o 1/4 mniej kalorii od tradycyjnego słodzika, dlatego chętnie wybierany jest jako jego alternatywa. Zdrowy i naturalny syrop z agawy znajdziemy w sklepie ze zdrową żywności FitOrSweet.
Wpływ na zdrowie
Swój słodki smak, syrop z agawy zawdzięcza wysokiej zawartości fruktozy, czyli cukru prostego, naturalnie występującego w owocach. Dzięki temu posiada niski indeks glikemiczny, co szczególnie docenią osoby chorujące na cukrzycę. Jednak cukier, jakim jest fruktoza, przyjmowany w dużych ilościach, magazynowany jest w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Biorąc pod uwagę zawartość fruktozy w syropie z agawy, która sięga nawet 90%, nadmierne spożycie tego zamiennika cukru może być niebezpieczne dla zdrowia, powodując otyłość, otłuszczenie narządów wewnętrznych, a nawet chorób układu sercowo-naczyniowego. W związku z tym szukając zdrowszej alternatywy dla klasycznego cukru, warto sięgnąć po syrop z agawy, jednak musi on być stosowany w rozsądnych ilościach.