kieliszki do szampana

Jak wybrać kieliszki do szampana?

Posted by

Najważniejszą rzeczą na jaką należy zwrócić uwagę podczas wybierania kieliszków jest ich kształt. Trendy dotyczące kieliszków zmieniają się powoli jednak diametralnie. Szampan jest trunkiem niezwykle eleganckim i smacznym. Jest degustowany podczas wyjątkowych okazji. Dlatego warto wybrać do niego odpowiedni rodzaj kieliszka, by cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Wysokie szkło idealne do szampana

Gazowany trunek najlepiej zachowuje swój smak i aromat w wysokim kieliszku typu flet, zwanym także jako kłos. Kieliszki do szampana (zobacz) są wysokie, wąskie i cienkie, a do tego delikatnie zwężają się ku górze. Dzięki temu bąbelki zawarte w szampanie nie ulatują w ekspresowym tempie i mogą przez dłuższy czas zachować swoją świeżość. Szkło posiada długą i smukłą nóżkę, za którą trzyma się kieliszek podczas degustacji. Długa nóżka służy także temu, by nie ogrzewać szampana, który najlepiej smakuje w niskiej temperaturze. Szkło do szampana zazwyczaj jest w kolorze przezroczystym, jest to najbardziej elegancka forma podawania tego trunku, widać wtedy doskonale bąbelki uciekające do góry. Jednak coraz częściej pojawiają się także różne kolory, które wcale nie dziwią miłośników tego wspaniałego i eleganckiego trunku. Mogą mieć także piękne kolorowe nóżki.

Czy stosuje się jeszcze szerokie szampanówki?

Zanim nastała moda na wąskie i wysokie kieliszki szampana piło się z niskiego i szerokiego szkła zwanego pucharkiem lub czarką. Nawet dziś cieszą się one dużą popularnością, jednak używając takich kieliszków do szampana należy pamiętać, że bąbelki ulotnią się tu znacznie szybciej niż w wysokim rodzaju kieliszków. Co ciekawe właśnie taki rodzaj szkła jest nazywany szampanówkami.

Jak odbywa się degustacja szampana?

Najsłynniejsi degustatorzy, próbujący szampanów z wyższej półki używają zupełnie innego szkła. Kieliszek typu tulipan jest szerszy niż klasyczny flet, ale węższy od czarki. Lepiej niż szerokie szkło chroni przed utratą bąbelków i pozwala uchwycić aromat i smak szampana.