Pyszne mięso w garnku rzymskim

Posted by

Przygotowanie pysznego, kruchego mięsa jest naprawdę dużym wyzwaniem. Trzeba posiadać naprawdę dużą wiedzę kulinarną, by stworzyć mięsną potrawę, która wręcz będzie rozpływać się w ustach. Jednak okazuje się, że warto nie tylko poszerzać swoje umiejętności i wiedzę z zakresu gotowania i pieczenia, ale również wyposażyć kuchnię w gadżety i naczynia, które mogą ułatwić nam cały proces przygotowywania wyśmienitych dań. Jednym z takich akcesoriów jest niezwykle popularny w ostatnim czasie kuchenny garnek rzymski.

Czym jest garnek rzymski?

garnek rzymski ze sklepuTo gliniany garnek, który jak wskazuje jego nazwa, wywodzi się z Rzymu. Jest to tradycyjne naczynie, które było używane na tamtych terenach od wieków. Jego niewątpliwą zaletą, która sprawia, że przygotowywane w nim potrawy mają niezwykły smak i aromat, jest właśnie materiał, z którego został wykonany. Glina bowiem ze względu na swoją strukturę pozwala na zachowanie zapachu przygotowywanych w niej pokarmów. Garnki te zazwyczaj są pięknie zdobione w stylu rustykalnym – najczęściej wykorzystuje się do tego kwiatowe wzory. Dzięki tej pięknej stylistyce garnek ten doskonale również nadaje się do podawania przygotowanego dania w bardzo elegancki i stylowy sposób. Staje się wówczas swoistą ozdobą Twojego stołu.

Jak piec mięso w tym naczyniu?

Być może Was to zdziwi, lecz by upiec pyszne mięso w garnku rzymskim, nie trzeba dolewać oleju. Jedynie, co trzeba zrobić, do delikatnie zwilżyć wnętrze naczynia wodą. W czasie pieczenia woda odparuje, co będzie również miało niemałe znaczenie na smak naszej potrawy. Dzięki tej parującej wodzie potrawa będzie soczysta i krucha. Nie musisz się więc obawiać, że mięso będzie suche i twarde. Co więcej, mięso będzie również chrupkie na zewnątrz, co przecież jest bardzo ważne na przykład w przypadku przygotowywania mięsa drobiowego.