Dietetycy zgodnie stwierdzają, że gotowanie produktów na parze należy do bardzo zdrowych sposobów przygotowania jedzenie. Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zachować więcej witamin oraz minerałów, które normalnie znikają podczas smażenia lub pieczenia. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że taki sposób przyrządzania potraw jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również prosty i szybki.
Jak przygotować garnek do gotowania?
Nie jest potrzebny profesjonalny garnek do gotowania na parze, ponieważ wystarczy zwykły garnek oraz sitko. W ten sposób można zbudować własny garnek na parę. Przy tradycyjnym gotowaniu bardzo łatwo stracić witaminy C oraz B, które są rozpuszczalne w wodzie. Jednocześnie nie jest wymagane dodatkowe przyprawianie lub solenie, ponieważ para umożliwia wydobywanie się soli, która jest normalnie zawarta w warzywach.
Znaczenie zdrowej diety
W dzisiejszych czasach mało osób faktycznie dba o zdrowie i większość ludzi wybiera szybkie jedzenie, które mogą zjeść w barze. Jest to zdecydowanie prostsze rozwiązanie, które jednak negatywnie wpływa na stan zdrowia. Oczywiście najlepszym wyborem będzie zakup standardowego parowaru, jednak możemy najpierw spróbować użyć sitka oraz garnka i w ten sposób sprawdzić, czy jedzenie na parze nam podpasuje.
Co można gotować na parze?
Gotować na parze można zarówno warzywa jak i mięso. Bardzo dobrze smakuje ryba gotowana na parze z dodatkiem soku z cytryny, który dodatkowo wzbogaca aromat i smak. Taki rodzaj jedzenia jest szczególnie polecany osobom, które chcą schudnąć. Poznaj doskonałe garnki na parze: https://bokono.pl/pl/c/Garnki-do-gotowania-na-parze/220