Każdy kucharz, a także każda kucharka posiadają w swojej kuchni gadżety ułatwiające pracę. Do grupy tej zaliczyć można nie tylko efektowne noże, ale również garnki. W dzisiejszych czasach emalia i stal to jednak przeżytek. Teraz główną rolę odgrywa szybkowar i jemu podobne garnki.
Zgodnie z definicją szybkowar ma niski czas gotowania, bo jego głównym zadaniem jest przyrządzanie potraw możliwie szybko. Dzięki zastosowanej technologii, a także niebywałej szczelności możliwe jest wytworzenie podwyższonego ciśnienia, które doprowadza wodę do wrzenia w czasie krótszym niż jest to przewidziane przy użyciu zwykłego garnka.
Szybkowar to garnek do wyłącznego użytku wody. Przygotowane przy jego użyciu potrawy są nie tylko aromatyczne, ale również zdrowe. Obniżona ilość tłuszczu zawarta w mięsie czy innych produktach znacząco sprzyja zdrowemu stylowi życia. Szybkowary zalecane są więc nie tylko osobom hobbystycznie żyjącym według zasad racjonalnego żywienia, ale również otyłym i borykającym się z nadwagą.
Szybkowar to także świetny pomocnik zabieganej pani domu. Możliwość równoczesnego przygotowania kilku potraw tworzących cały posiłek, na pewno zostanie doceniona. Szybkowar ponadto charakteryzuje się energooszczędnością, co w dzisiejszych czasach niewątpliwie uznać można za zaletę.