cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy – zdrowsza alternatywa klasycznego cukru?

Posted by

Świadomość społeczeństwa na temat szkodliwości spożywania białego cukru sukcesywnie rośnie. W sklepach można obecnie znaleźć wiele substytutów dla klasycznego cukru z buraków. Prawda jest taka, iż nie każdy zamiennik białego cukru jest od niego automatycznie zdrowszy. Szukając alternatywnych produktów słodzących, wiele osób zastanawia się nad wypróbowaniem cukru trzcinowego. Czy naprawdę jest on lepszy, zdrowszy i smaczniejszy od cukru z buraków?

Dlaczego warto wybrać cukier trzcinowy?

cukier trzcinowy

Cukier produkowany z trzciny cukrowej wyróżnia się brązowym kolorem – mniej lub bardziej intensywnym, zależnie od odmiany. Jest lepki oraz posiada charakterystyczny, delikatnie karmelowy smak. Jest zdrowszy przede wszystkich dlatego, że zazwyczaj nie poddaje się go procesowi rafinowania. Dzięki temu w jego składzie, poza sacharozą, znajduje się odżywcza melasa oraz niewielkie ilości cennych minerałów, takich jak:

  • żelazo,
  • potas,
  • wapń
  • sód.

Dodatkową zaletą jest jego niższa kaloryczność w porównaniu z cukrem buraczanym. Łyżeczka cukru trzcinowego z Fitorsweet to ok. 20 kcal.

Jaki cukier trzcinowy wybrać?

Cukier trzcinowy ma bardzo wiele zastosowań w kuchni. Jest produkowany w różnych odmianach, postaciach i formach. W dobrych sklepach znaleźć można:

  • cukier trzcinowy jasny oraz ciemny,
  • cukier trzcinowy sypki (proszek/puder) oraz w kostkach,
  • cukier trzcinowy aromatyzowany wanilią, cytryną, różą, cynamonem.

Nierafinowany cukier trzcinowy dodaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Stosuje się go jako dodatek do napojów (w tym alkoholowych), ciast, deserów i innych słodyczy. Nadaje się zarówno do codziennego użytku, jak i na specjalne okazje. Aromatyzowany cukier trzcinowy w eleganckim, szklanym słoiczku, może być doskonałym pomysłem na prezent.