Planując zakup moździerza kuchennego wiele osób zastanawia się nad tym, jaki model okaże się praktyczny. W tej kategorii odnaleźć można wiele akcesoriów różniących się wyglądem i parametrami. Najważniejszą różnicą, która wpływa na wygodę ich użytkowania jest materiał, z którego zostały wykonane. Jak wybrać moździerz kuchenny, który sprawdzi się w domowym gospodarstwie?
Jakie są rodzaje kuchennych moździerzy?
W tej kategorii pojawiają się przedmioty wykonane ze stali, ceramiki lub drewna. Można tu odnaleźć też uznawane za wyjątkowo trwałe moździerze kamienne lub żeliwne, które możesz przejrzeć w Ostry-Sklep.pl. Poszukując właściwego modelu należy zapoznać się z cechami charakterystycznymi poszczególnych rodzajów.
Moździerz kuchenny stalowy to odpowiedni wybór dla osób, którym zależy na łatwości użytkowania. Wytrzymały materiał jest odporny na stłuczenie i odkształcenia. Wśród jego głównych zalet wymienia się możliwość czyszczenia za pomocą detergentów i mycia w zmywarce. To solidne akcesorium posiada też niewielką wagę.
Co warto wiedzieć o modelach kamiennych i żeliwnych?
Moździerze wykonane z granitu lub marmuru są odporne na zniszczenia. Można rozgniatać w nich nawet bardzo twarde orzechy i przyprawy. Ciężkie akcesoria posiadają często antypoślizgowe nóżki. Ich zaletą są chropowate wewnętrzne ścianki, które przyspieszają kruszenie. Z zewnątrz moździerze są gładkie, co ogranicza gromadzenie kurzu.
Modele żeliwne są równie trwałe, jak ich kamienne odpowiedniki. W ich przypadku należy jednak dbać o to, aby nie pozostawały mokre, co mogłoby negatywnie wpływać na tworzywo. Chropowate wnętrze ułatwia ucieranie. Dla zachowania czystości wystarczy myć je samą wodą.
Niedrogie i praktyczne akcesoria
W tej kategorii pojawiają się też moździerze drewniane. Wybierając taki model należy upewnić się, że został wykonany z twardego drewna, takiego jak akacja. Korzystną opcją są też modele bambusowe. Takie moździerze nadają się do ucierania wszystkich suchych składników. Ceramiczne akcesoria również charakteryzuje trwałość. Można kruszyć w nich miękkie przyprawy i zioła. Model dobrany do zapotrzebowania będzie właściwym wyborem.