pieczeń z warzywami

Jakie naczynie do pieczenia wybrać?

Posted by

Każda kuchnia pełna jest różnego rodzaju naczyń i urządzeń, które wykorzystywane są do pieczenia, gotowania i smażenia potraw. Oczywiście jedne są mniej, a inne bardziej przydatne. Nie ma jednak na liście kuchennych akcesoriów tak mocno pożądanego przez każdego szefa kuchni dodatku, jak brytfanna. Jaki jednak model brytfanny będzie najlepszy?

Brytfanna pod kątem trwałości

Jeśli chce się kupić model brytfanny, który będzie charakteryzował się możliwie najlepszą trwałością i odpornością na różnego rodzaju czynniki destrukcyjne, najlepiej jest wybrać model żeliwny. Brytfanna żeliwna do pieczenia wykorzystywana była już wiele lat temu. Wszystko dzięki temu, że jest bardzo łatwa w produkcji, a przy tym niezwykle trwała. Dzięki odporności na wysoką temperaturę, czy też różnego rodzaju upadki i odpryśnięcia, jej trwałość liczona jest na kilkadziesiąt lat.

Brytfanna pod kątem uniwersalności

Jeśli jednak posiada się małą kuchnię, a ilość znajdujących się w niej dodatków jest bardzo ograniczona, wtedy najlepiej jest wybrać taką brytfannę, która będzie możliwie najbardziej uniwersalna. A taką właśnie jest brytfanna emaliowana.
Dzięki położonej na blaszanej powierzchni emalii brytfanna ta doskonale nadaje się nie tylko do używania jej w piecyku, lecz także do korzystania z niej na płycie kuchennej. Dodatkowo jest ona antyalergiczna i bardzo łatwa w czyszczeniu, co dodatkowo sprawdzi się w małej przestrzeni kuchennej.