foremki do ciast

Aby pieczenie było przyjemnością

Posted by

Aby pieczenie ciast, ale też nie tylko słodkich, ale i słonych wypieków mogło być przyjemnością – najlepiej od razu poświęcić trochę czasu na to, aby kupić odpowiednie formy do pieczenia ciast. Brak odpowiednich narzędzi w kuchni potrafi być bardzo irytujący i może spowodować, że nawet najbardziej pewny przepis zakończy się porażką.

Forma do ciasta wielokrotnego użytku

kolorowa foremka do puddingówNajlepiej od razu kupić taką formę do ciasta, która po pierwszym użyciu nie odkształci się, ani nie porysuje. Jeśli więc wybieramy tradycyjne, dobrze wszystkim znane formy aluminiowe lub te wykonane z blachy ocynkowanej- nie wybierajmy tych o najcieńszych ściankach. Tego typu foremki do ciasta i tak bardzo szybko się nagrzewają i są lekkie, lepiej więc wybrać takie, które będą miały odrobinę grubsze ścianki, aby podczas pierwszego kontaktu z temperaturą nie uległy odkształceniu. Problem ten nie występuje oczywiście w przypadku form do pieczenia ciast wykonanych ze szkła lub z ceramiki. Zazwyczaj takie formy są bardzo trwałe, ale też jednocześnie bardzo ładnie się prezentują. Musimy pamiętać jednak, że użytkowanie takiej blachy jest jednak inne- ceramika czy też szkło nagrzewa się znacznie wolniej od aluminium czy blachy, może być więc konieczne wydłużanie czasu pieczenia ciast, gdyż w przeciwnym razie będą niedopieczone, ewentualnie musimy sprawdzać nasze wypieki w trakcie ich pieczenia.

Silikonowe foremki do ciasta- postaw na elastyczność pieczenia

Tutaj także ogromne znaczenie ma grubość ścianek takiej silikonowej formy do ciasta- te z masywniejszego silikonu są po prostu bardziej trwałe, a należy pamiętać, że największą zaletą takiej formy jest jej elastyczność. To także ze względu na nią zdecydowanie najłatwiej przechowuje się w kuchni tego rodzaju formy. Z takiej foremki łatwiej też wyjmować wypieki, gdyż można ścianki formy wyginać pod dowolnym kątek tak, aby podczas wyjmowania nie uszkodzić ciasta. Formy silikonowe szybko się nagrzewają, podobnie jak blachy ocynkowane czy też aluminiowe, można więc powiedzieć, że są energooszczędne.