Firma Ambition posiada w ofercie czajniki żelwne – ale jak je suszyć?

Posted by

Jednym z mało znanych, ale jednak zalecanych sposobów suszenia czajników żeliwnych jest wstawianie ich do piekarnika. Jednak czy to metoda skuteczna? Czy taki czajnik nie dozna jakichś uszkodzeń? Na te pytanie odpowiemy, posiłkując się informacjami od producenta – firmy Ambition.

Ambition prowadzi sprzedaż czajników żeliwnych

Suszenie czajnika żeliwnego w piekarniku nie powinno spowodować jego uszkodzenia, o ile zostanie wykonane prawidłowo. Pamiętaj jednak, że przed włożeniem czajnika do piekarnika należy dokładnie osuszyć go miękką szmatką lub ręcznikiem papierowym.

Następnie, czajnik żeliwny należy włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 120-150 stopni Celsjusza na około 10-15 minut, a następnie wyjąć i pozostawić na kilka minut na powietrzu, aby dokładnie wyschnął. Ważne jest, aby nie pozostawiać czajnika w piekarniku zbyt długo, ponieważ może to prowadzić do przegrzania i uszkodzenia powłoki lub emalii.

Jeśli chcesz być pewny, że suszenie w piekarniku nie uszkodzi Twojego czajnika żeliwnego, warto sprawdzić zalecenia producenta lub skonsultować się z fachowcem w sklepie z naczyniami kuchennymi.

Trwałość czajnika mierzona jego jakością – produkty firmy Ambition

Czajniki żeliwne są zazwyczaj trwalsze niż tradycyjne czajniki wykonane z innych materiałów, takich jak szkło czy plastik. Żeliwo jest bowiem bardzo wytrzymałym materiałem, który jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, a także na wysoką temperaturę i korozję.

Czajniki żeliwne są również często pokryte emalią lub inną powłoką zabezpieczającą, co dodatkowo zwiększa ich trwałość i odporność na uszkodzenia. Powłoka ta chroni czajnik przed rdzą i korozją, a także ułatwia jego czyszczenie. Ambition https://nettrading.pl/czajniki-tradycyjne/0,ambition prowadzi sprzedaż i dystrybucję czajników różnej jakości, która cechuje się wysoką jakością i trwałością samego materiału. To czyni ją tak bardzo wyjątkową.

Warto jednak pamiętać, że czajnik żeliwny, podobnie jak każde inne naczynie kuchenne, może ulec uszkodzeniu, jeśli będzie niewłaściwie użytkowany lub przechowywany. W szczególności należy unikać nagłych zmian temperatury, np. wlewanie zimnej wody do gorącego czajnika, ponieważ może to prowadzić do pęknięć lub odprysków powłoki.