Osoby, które dużo i często pieką zgodnie twierdzą, że blach do pieczenia nigdy nie jest za dużo. Blachy mogą mieć różne rozmiary, dzięki czemu można w nich przygotować zarówno małe, jak i duże ciasta. Tradycyjne, prostokątne blachy przeznaczone są do wypieku placków. Tortownica- zgodnie ze swoją nazwą- przeznaczona jest do wypieku tortów. Natomiast keksówka może służyć do zrobienia keksu, babki piaskowej czy nawet pasztetu. Jak keksówka będzie najlepsza do domowych wypieków?
Rodzaje keksówek
Keksówka keksówce nie jest równa. Formy są zróżnicowane pod względem kilku parametrów: wielkości, materiału, z którego zostały wykonane czy kolorystyki. Są również formy jednorazowe, jak i wielokrotnego użytku. Im trwalszy materiał, z którego została wyprodukowana, tym dłużej będzie służyć w kuchni.
Czy warto jednak wybierać wersje jednorazowe? Cieszą się dużą popularnością, ponieważ są wygodne i proste w użyciu. A po upieczeniu ciasta można je po prostu wyrzucić. Niemniej, jako produkty jednorazowe przyczyniają się do zaśmiecania środowiska i jego degradacji.
Wydając pieniądze na jednorazowe artykuły, zmniejszamy także budżet domowy. Kilkukrotny zakup takich artykułów sprawia, że bez problemu w tej cenie można zakupić dobrej jakości keksówkę wielorazową.
Jaka keksówka będzie najlepsza?
Najtańsze są keksówki, dostępne w ofercie sklepu Nettrading produkowane z blachy. Dostępne są w większości sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Poza tym cechują się dobrą wytrzymałością i trwałością. Produkty z powłoką nieprzywierającą są droższe, ale dzięki temu mniej narażone na przywieranie składników spożywczych wypieków.
W asortymencie sklepów znajdują się także keksówki ceramiczne oraz wykonane z silikonu. Dostępność na rynku jest naprawdę bogata i różnorodna, dzięki czemu można wygodnie i szybko przygotowywać ulubione ciasta lub inne potrawy. Warto też sprawdzać, czy konkretne produkty można myć w zmywarce, czy tylko ręcznie.