Wybór maselniczki – jaki materiał?

Posted by

Masło jest jednym z najpopularniejszych produktów, z którego korzysta się na co dzień. By zachować świeżość masła należy przechowywać je w takiego typu maselniczce: https://ostry-sklep.pl/maselniczki. Pozwala to także uchronić je przed niekorzystnym wpływem środowiska.

Na rynku można zakupić różnorakie rodzaje maselniczek, które różnią się przede wszystkim wielkością, kolorem i materiałem.

Jaką maselniczkę kupić?

Decydując się na zakup maselniczki trzeba wziąc pod uwagę przede wszystkim jej rozmiar. Jeśli zależy nam by całe masło zmieściło się do środka należy dobrać odpowiednio duży rozmiar.

Najodpowiedniejszy jest 18x12x6 cm. W takiej maselniczce bez najmniejszego problemu zmieści się kostka masła.

kuchenna maselniczka

Równie ważnym aspektem jest materiał, z którego wykonana jest maselniczka. Wybór odpowiedniego jest sprawą indywidualną i zależy jedynie od preferencji estetycznych.

Jeśli chcemy postawić na elegancję, a maselniczka będzie służyć także podczas różnych uroczystości to dobrym rozwiązaniem będzie zakup maselniczki porcelanowej. Jej barwy są przeważnie jasne. Zazwyczaj jest to kolor biały lub jasno-kremowy.

Dobrym wyborem może być również stal nierdzewna, która charakteryzuje się bardzo dobrą trwałością, a masło wewnątrz jest świeże.