Jakie są rodzaje gofrów i jaka gofrownica profesjonalna jest potrzebna do każdego rodzaju gofrów?
Jak wybrać profesjonalną gofrownicę?
Zdecydowałeś więc, jakie gofry zamierzasz piec i stoisz przed pytaniem, jaką gofrownicę wybrać.
Pierwszą rzeczą, na którą musisz zwrócić uwagę, jest pojemność sprzętu. Zależy ona bezpośrednio od objętości pojedynczego ładunku i pojemności modeli.
Dostępne obecnie na rynku maszyny do wypieku klasycznych cienkich gofrów mogą wyprodukować od 20 do 40 produktów na godzinę przy załadunku 1 lub 2 gofrów. Pojemność ta pokryłaby zapotrzebowanie placówek liczących 50-80 miejsc.
Maszyny do wypieku dużych słodkości mogą wyprodukować maksymalnie 80 gofrów na godzinę. W zależności od modelu można upiec od 1 do 4 gofrów jednocześnie.
Preferencje dotyczące serwowania deserów są realizowane poprzez wybór kształtu gofra.
Klasyczne gofrownice pozwalają na pieczenie gofrów w jednym z dwóch podstawowych kształtów — kwadratu lub koła.
Modele do grubszych wafli tworzą produkty w kształcie koła, kwadratu lub prostokąta. Z drugiej strony są modele, które wypiekają gofry w kształcie ryb, serc itp.
Materiał gofrownicy
Materiał, z którego wykonane są blaty, decyduje o ich trwałości i szybkości pieczenia.
Podstawowymi materiałami są:
- Żeliwo (dobrze zatrzymuje ciepło i dzięki temu oszczędza energię, jest mocne i trwałe, ale znacznie zwiększa wagę sprzętu i długo się nagrzewa);
- Stal nierdzewna (odporna na wysokie temperatury, szybciej się nagrzewa i szybciej stygnie).
Powłoka na blacie kuchennym znacznie ułatwia pieczenie i zapewnia równomierne zabarwienie produktów. Powłoka ta może być pokryta teflonem lub powłoką ceramiczną.
Powłoka teflonowa ma wysokie właściwości nieprzywierające i jest w rozsądnej cenie, ale należy się z nią obchodzić ostrożnie, aby jej nie uszkodzić.
Powłoka ceramiczna jest neutralna chemicznie, nie wchodzi w reakcje z gotowaną potrawą i skutecznie zapobiega przypalaniu, jednak jej koszt jest nieco wyższy niż powłoki teflonowej.
Dodatkowe funkcje
Dostępność dodatkowych opcji otwiera przed użytkownikiem nowe możliwości. Do najczęściej spotykanych opcji nowoczesnych gofrownic należą:
- Urządzenie obrotowe, dzięki któremu gofrownica profesjonalna obraca się wokół własnej osi, co pozwala na bardziej równomierne rozprowadzenie ciasta;
- Termoregulator umożliwiający regulację temperatury pieczenia w celu uzyskania różnych efektów (bardziej miękkie lub chrupiące gofry, lekko lub mocno zabarwione gofry);
- Termostat, który utrzymuje stałą temperaturę dla stałych wyników przy każdym obciążeniu i chroni przed przegrzaniem;
- Wskaźnik temperatury, który umożliwia monitorowanie temperatury pieczenia i zapisywanie, kiedy urządzenie jest gotowe do uruchomienia;
- Timer, który pozwala na wyłączenie gofrownicy po ustalonym czasie.