Maszynka do makaronu

Posted by

Ręczne wyrabianie makaronu jest zajęciem czasochłonnym i wymagającym sporo siły. Najpierw trzeba zagnieść dość twarde ciasto z jajek i mąki, następnie cienko go wywałkować i równo pokroić. Dzięki maszynce do krojenia można to zrobić znacznie szybciej i zapewnić rodzinie zdrowy posiłek.

Jak działa maszynka do makaronu?

W zasadzie jest to urządzenie proste, ale musi być dobrej jakości, by praca sprawiała przyjemność. Maszyna do makaronu składa się z korpusu mocowanego do blatu oraz dwóch zasadniczych przystawek.

Jedna służy do wałkowania ciasta na dowolną ilość. Im więcej stopni regulacji, tym lepiej. W zależności od potrzeb możemy otrzymać bardzo cienkie ciasto lub nieco grubsze. Za pomocą tej przystawki możemy także uzyskać płatki ciasta na latanię.

Z drugiej strony korpusu przymocowana jest przystawka do wyrobu makaronu, mogą być to nitki, spaghetti, tagliatelle, świderki lub łazanki. Im więcej przystawek, tym możliwości doboru kształtu makaronu do danej potrawy większe. Niektóre maszynki dodatkowo wyposażone są w specjalne ramki umożliwiające robienie ravioli lub pierożków. Wystarczy brzeg wywałkowanego ciasta umieścić maszynce i kręcić korbką. Wałki maszynki same będą ciągły ciasto. Ciasto makaronowe doskonale nadaje się do suszeni i dłuższego przechowywania, więc za jednym razem można przygotować go więcej.

Wielu producentów dodaje do maszynek dodatkowe akcesoria do czyszczenia maszynki lub różnego rodzaju ramki zwiększające możliwości maszynki.
Maszynka do makaronu to niewątpliwie urządzenie, które sprawdzi się w każdym domu.