Każda dobra restauracja z definicji powinna kierować się przynajmniej tymi trzema wartościami:
- Proponować najwyższą jakość serwowanych posiłków.
- Najwyższą jakość obsługi.
- Jak najkrótszy czas oczekiwania.
Płyta grillowa jako podstawowe wyposażenie gastronomii
Ze względu na dużą konkurencyjność rynku gastronomicznego, jak i nacisk na najlepsze doznania odwiedzających restaurację gości, każda restauracja poszukuje sposobów, aby być najlepszą w okolicy. W tym celu próbują znaleźć sposób na przygotowywanie posiłków jak najszybciej i jak najlepiej – bez kompromisów. Dla wielu restauracji, a szczególnie fast foodów lub burgerowni, zarówno jakość produktu jak i czas jego przygotowania pozwalają znacznie poprawić płyty grillowe, stąd spotykane są one coraz częściej w restauracyjnych kuchniach.
Wykorzystanie płyt grillowych
Płyty grillowe pozwalają przygotowywać większą ilość produktów wymagających obróbki termicznej na raz, oferując jednolitą temperaturę na dużej powierzchni roboczej. Umożliwiają one smażenie, grillowanie, a w specyficznych przypadkach i z użyciem właściwego sprzętu nawet gotowanie czy duszenie potraw. Można je znaleźć zarówno w formie gładkiej – czyli w formie dużej, płaskiej płyty grzewczej do smażenia – bądź w formie ryflowanej, których powierzchnia pozwala uzyskać efekt klasycznego grilla. W zależności od potrzeb lub zastosowania, zdecydować się można na płyty elektryczne, jak i gazowe. Niektóre modele płyt grillowych posiadają także zamykane klapy i czasomierze, które szczególnie często spotkać można w fast foodach serwujących burgery – taka konstrukcja pozwala na szybkie smażenie kotletów z obydwu stron, a jednocześnie zapewnia, że kotlet będzie zawsze tej samej grubości i jednakowo wysmażony.