komora gastronomiczna

Jaki wybrać rozmiar szafy chłodniczej gastronomicznej?

Posted by

Wymiary szafy chłodniczej odgrywają bardzo ważną rolę zwłaszcza, jak w lokalu gastronomicznym jest mało wolnej przestrzeni do zagospodarowania. Profesjonalne komory chłodnicze gastronomiczne to najczęściej wielkogabarytowe urządzenia, dzięki którym bez problemu, można magazynować nawet dużą ilość produktów.

Rozmiar ma znaczenie

Sprzęt AGD różni się między sobą nie tylko rozmiarem, ale również pojemnością. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej nie tyko niewielkie urządzenia podblatowe, ale również bardzo potężne chłodziarki, które mieszą powyżej 1000 litrów. Rozmiar komory chłodniczej uzależniony jest oczywiście od konkretnego lokalu gastronomicznego, a dokładniej mówiąc od jego zapotrzebowania. Większość producentów podaje pojemność brutto i netto swoich urządzeń. Jeżeli chodzi o pojemność brutto, to wyraża ona w litrach objętość komory chłodniczej. Pojemność netto oznacza objętość komory po odjęciu objętości półek.

O czym należy pamiętać?

Na to, ile produktów spożywczych można przechowywać w komorach chłodniczych ma wpływ nie tylko rozmiar i pojemność. Ogromną rolę odgrywa typ oraz układ półek. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że ogromną rolę odgrywa również liczba zamontowanych prowadnic, dzięki którym można sprawnie organizować przestrzeń wewnątrz komory chłodniczej. Pamiętać należy o tym, aby rozglądać się jedynie za komorami chłodniczymi, które dostosowane są do standardu GN. W przemyśle piekarniczo cukierniczych bardzo często stosuje się szafy chłodnicze 600×400 mm. Przydać mogą się również komory chłodnicze gastronomiczne na kółkach, dzięki którym można liczyć na dużą mobilność. Więcej informacji znajdziesz na tej stronie.