grill kontaktowy

Grill kontaktowy jako urządzenie przydatne w każdym domu i restauracji

Posted by

Jednym z najbardziej praktycznych sprzętów gastronomicznych jest grill kontaktowy. Służy on bowiem do obustronnego opiekania mięsa, warzyw, pieczywa i innych produktów spożywczych. Posiada wiele cennych parametrów użytkowych, które w znacznym stopniu zwiększają efektywność przygotowywania potraw. Stanowi przy tym świetną alternatywę dla węglowych oraz gazowych odpowiedników. 

Komfort obsługi idzie w parze z zaskakującą wszechstronnością 

Grill kontaktowy to konstrukcja niezbyt skomplikowana w codziennej eksploatacji – wystarczy podłączyć ją do źródła zasilania elektrycznego, nacisnąć przycisk uruchamiający, rozłożyć na żeliwnej płycie wybrane składniki, ustawić odpowiednią temperaturę za pomocą pokrętła, a na koniec zamknąć górną pokrywę. Proces obróbki termicznej odbywa się dzięki ciepłu emitowanemu przez dwie mocne grzałki ukryte pod płytami. Nie jest w tym przypadku konieczne stosowanie żadnej podpałki ani obracanie produktów, co wyraźnie skraca czas opiekania. Na uwagę zasługuje ponadto wszechstronność urządzenia. Bez problemu przyrządzimy na nim:

  • chrupiące tosty śniadaniowe i włoskie kanapki panini
  • pyszne burgery
  • zawijane wrapy
  • soczyste steki
  • ostre skrzydełka
  • ryby w ziołach
  • szaszłyki, kiełbaski, kebaby
  • przyprawione warzywa (kukurydzę, paprykę, ziemniaki)
  • owoce morza (krewetki, ośmiorniczki, kalmary)

Opisane właściwości powodują, że grill kontaktowy doskonale sprawdza się zarówno w domach prywatnych, jak i w renomowanych restauracjach, przydrożnych barach, miejskich pubach, mobilnych food truckach czy firmach cateringowych. Może być też z powodzeniem wykorzystywany podczas festynów plenerowych, festiwali muzycznych, przyjęć weselnych i wyjazdów kempingowych.

Pozostałe istotne zalety

grill kontaktowy

Nowoczesny grill kontaktowy z https://www.gastropuls.pl/grille-kontaktowe stanowi idealny wybór dla osób, którym zależy na spożywaniu smacznych, a jednocześnie zdrowych dań. Gwarantuje bowiem równomierne opiekanie umieszczonych na płycie składników i nie wymaga używania dodatkowego tłuszczu. Poza tym pozwala na grillowanie przez okrągły rok w pomieszczeniach zamkniętych (jedyny warunek to dostęp do gniazdka), nie generuje toksycznego dymu, jest bardzo łatwy w czyszczeniu (dzięki obudowie ze stali nierdzewnej i nieprzywierającej powłoce teflonowej), posiada elegancki design oraz nie sprawia kłopotu przy przenoszeniu z miejsca na miejsce (z powodu kompaktowego rozmiaru), Na zakończenie warto jeszcze wspomnieć, że grill kontaktowy zapewnia maksymalne bezpieczeństwo w trakcie przygotowywania potraw. Wynika ono z obecności takich udogodnień konstrukcyjnych, jak antypoślizgowe nóżki, nienagrzewający się uchwyt czy precyzyjne pokrętła kontrolne.