szafa mroźnicza

Czym powinna charakteryzować się dobra szafa mroźnicza?

Posted by

Jedynym z urządzeń przydatnych w restauracjach, barach, cukierniach, firmach cateringowych i pozostałych podmiotach działających w branży gastronomicznej jest szafa mroźnicza. Pozwala bowiem na długotrwałe przechowywanie produktów spożywczych wymagających niskiej temperatury – np. mięsa, ryb, warzyw, owoców morza czy deserów. Z niniejszego artykułu dowiemy się, na jakie parametry zwracać uwagę przy jej wyborze.

Odpowiednia pojemność i wysoka trwałość to priorytet

Szafa mroźnicza musi być koniecznie dostosowana do indywidualnych potrzeb użytkownika. Ogromne znaczenie ma zwłaszcza pojemność, która decyduje o tym, czy wewnątrz konstrukcji zmieszczą się wszystkie niezbędne wyroby. W większości przypadków wystarczy między 400 a 1400 litrów, choć na rynku dostępne są też modele oferujące ponad 1600 l lub zaledwie 30-35 l. Bardzo często na kartach technicznych poszczególnych sprzętów można znaleźć informację, ile dokładnie kuwet z lodami wchodzi do środka. Stanowi to spore ułatwienie przy dokonywaniu ostatecznego wyboru. Kolejnym wyjątkowo istotnym parametrem jest odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz negatywne oddziaływanie wysokiej temperatury, substancji chemicznych i innych niekorzystnych czynników zewnętrznych. Jeśli zależy nam, aby szafa mroźnicza służyła przez co najmniej kilka lat bez żadnych niespodziewanych komplikacji, postawmy na model wykonany z aluminium bądź stali nierdzewnej. Oba materiały wykazują dużą wytrzymałość mechaniczną, a dodatkowo nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie korodują ani nie sprawiają problemów w czyszczeniu.

Ważną rolę odgrywa weryfikacja czynnika chłodniczego 

Kupując takie urządzenie jak szafa mroźnicza (link), trzeba bezwzględnie wziąć pod uwagę zakres obsługiwanych temperatur. Pożądana rozpiętość to od -10 do -30°C. Pamiętajmy, że inne wymagania mają np. słodkie desery, a zupełnie inne mięso czy gotowe dania (pizza, burgery, makarony itp.). Równomierne chłodzenie w całej przestrzeni roboczej zagwarantuje nam układ z wymuszonym obiegiem powietrza. Tańszą alternatywą jest z kolei tradycyjny układ statyczny. Szafa mroźnicza powinna również posiadać szereg konkretnych udogodnień konstrukcyjnych, które wpływają bezpośrednio na optymalny komfort codziennej eksploatacji. Zaliczamy do nich m.in.:

  • automatyczny system odszraniający
  • termostat ukazujący aktualną temperaturę 
  • intuicyjny panel dotykowy przeznaczony do konfiguracji sprzętu 
  • wyjmowane półki z funkcją regulacji 
  • samozamykające się drzwiczki

Na koniec należy jeszcze podkreślić, że żadna szafa mroźnicza nie zaspokoi naszych oczekiwań, jeśli nie będzie w niej zastosowany właściwy czynnik chłodniczy. Za niezwykle wydajny i jednocześnie bezpieczny dla środowiska uznawany jest skroplony propan R290. Unikajmy natomiast toksycznych freonów z grupy HCFC i CFC.