szafa-dwutemperaturowa-chlodniczo-chlodnicza-dwudrzwiowa-1400l-gn-2-1-asber-gcpz-1402-2-green-line

Czym jest i do czego służy gastronomiczna szafa chłodnicza?

Posted by

Niektóre produkty żywnościowe muszą być przechowywane w specjalny sposób. Mowa tu o ich przechowywaniu w niskich temperaturach, dzięki czemu dłużej utrzymują swoją świeżość. Wśród takich produktów wymienić można nabiał, sery, mięsa czy wędliny. Do ich przechowywania wykorzystuje się szafy chłodnicze gastronomiczne. Warto wiedzieć, czym są te urządzenia i do czego dokładnie służą.

Czym są szafy chłodnicze?

Jak można się domyślić, szafa chłodnicza z Gastronet24 jest specjalnym urządzeniem, w którym panuje niska temperatura. Dzięki temu możliwe jest przechowywanie w niej różnego rodzaju produktów spożywczych. Szafy chłodniczej nie można jednak mylić z lodówką. Pozwala bowiem na znaczniejsze obniżenie temperatury. Na rynku dostępne są różne szafy chłodnicze gastronomiczne. Różnią się od siebie m.in. wielkością i kształtem. Poza tym różne modele szaf wyposażone są także w różne funkcje dodatkowe.

Jak działa szafa chłodnicza?

Niezależnie od modelu szafy chłodniczej, sposób jej działania jest taki sam. Urządzenie odbiera ciepło z produktów, które są w niej przechowywane i wydala na zewnątrz. Dziś najczęściej spotkać można się ze sprężarkowymi szafami chłodzącymi. Sprężarka zasysa i spręża czynnik chłodzący z parownika i przekazuje do skraplacza. Tam skraplany jest pod wpływem wysokiego ciśnienia i w ten sposób urządzenie odbiera z niego ciepło.

Jakie jest zastosowanie szaf chłodniczych?

Jak wspomniano, szafy chłodnicze gastronomiczne służą do przechowywania różnego rodzaju produktów spożywczych w niskich temperaturach. Urządzenia te znajdują zatem swoje zastosowanie w lokalach gastronomicznych czy sklepach. Często również szafa chłodnicza pełni funkcję mebla ekspozycyjnego. Mowa tu o szafach z przeszklonymi drzwiami. Taki model pozwala na estetyczne zaprezentowanie produktów, które się w nim znajdują.