przyprawa kumin

Kumin w kuchni i w apteczce

Posted by

Kumin często mylony jest z naszym rodzimym kminkiem zwyczajnym. Wyróżnia go jednak wyjątkowy smak i aromat, a także właściwości lecznicze. Jak używać kumin w kuchni i apteczce?

Kumin w kuchni

Błędem będzie porównanie kuminu do kminku zwyczajnego. Kumin jest bardziej intensywny, z wyczuwalną cytrusowa nutą. Najczęściej używany jest do dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej, afrykańskiej, czy Dalekiego Wschodu. Może być również składnikiem mieszanek przypraw takich jak curry czy garam masala. Świetnie sprawdza się w potrawach z drobiem, ziemniakami, jajami, fasolą, grochem, czy rybami.

Najpiękniejszy aromat  z kuminu otrzymamy, gdy kupimy go w ziarnach i zmielimy tuż przed podaniem lub wykorzystaniem w potrawie. Najlepiej mielić kumin w niewielkich ilościach, gdyż długo przechowywany traci walory zapachowe. Jeżeli już musimy go przechowywać najlepiej trzymać go w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Chcąc uwolnić więcej cennych aromatów, można wcześniej podgrzać go na suchej patelni. Po takim zabiegu nabierze lekko orzechowo–gorzkiego smaku.  

Kumin w apteczce

W składzie kuminu znajdziemy dużo żelaza, witaminy A i C, magnezu, manganu oraz wapnia. Zawiera cenne olejki eteryczne oraz flawonoidy, które likwidują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Kumin działa przeciwzapalnie, poprawia pracę serca i układu oddechowego. Pobudza apetyt i wzmacnia działanie soków trawiennych oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny. Jest niezastąpiony przy biegunce i niestrawności. Pomoże zwalczyć chrypkę. Ma działanie moczopędne oraz napotne. Może również przyspieszyć laktację oraz łagodzić nudności u kobiet w ciąży.