Jakie właściwości medyczne ma pieprz czarny w ziarnach?

Posted by

Nie wszyscy mają świadomość, że pieprz czarny w ziarnach jest tropikalną rośliną z rodziny pieprzowatych. Warto również podkreślić, że przyprawa pochodzi z Indii i zdecydowanie najlepiej rośnie na wilgotnych i próchniczych glebach w okolicach wybrzeży morskich.

Jakie właściwości medyczne ma zatem pieprz czarny w ziarnach?

Należy mieć świadomość, że pieprz w ziarnach przede wszystkim przyspiesza procesy trawienne w żołądku dzięki wspierającego oddziaływania na wydzielanie kwasu chlorowodorowego w żołądku. W ten sposób ogranicza możliwość występowania ewentualnych zaparć, biegunek czy kolek.

Atutem omawianej przyprawy jest również stymulacja pocenia się. Ponadto pieprz czarny w ziarnach pozwala organizmowi pozbyć się szkodliwych toksyn. Nie można zapomnieć, że pieprz ma bardzo dobre oddziaływanie na różnego rodzaju problemy żołądkowe.

Ponadto przyprawa wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Jeżeli pieprz zostanie dodany do potraw przyspieszy spalanie. Nikogo nie powinien zatem dziwić fakt, że produkt uwzględniany jest przez sportowców w codziennej diecie. Z kolei piperyna znajdująca się w pieprzu wpływa na zablokowanie powstawania komórek tłuszczowych, rozbija również istniejące.

W jaki sposób można zrobić pieprzówkę?

Wystarczy w tym celu do butelki z zawartością 700 ml czystej wódki wrzucić 20 ziaren pieprzu, a także 10 ziaren ziela angielskiego. Kolejnym etapem jest odstawienie produktu na tydzień. Następnie po tygodniu można pić pieprzówkę dodając do łyżki wody około 20 kropli.