Domowy ekstrakt waniliowy

Posted by

Wanilia to bardzo szlachetna i dość droga przyprawa, dlatego warto pokusić  się o przygotowanie domowego ekstraktu waniliowego lub aromatyzowanego cukru na zapas, aby móc cieszyć się smakiem i zapachem świeżej laski wanilii w każdym momencie. Można również zakupić ekstrakt na AleDobre (kliknij tutaj).  Najwięcej dobra tkwi w czarnych, drobniutki ziarenkach, ukrytych pod grubą, wilgotną skórką. Aby je wydobyć, należy bardzo delikatnie przeciąć laskę wzdłuż za pomocą ostrego nożyka, a następnie tępą stroną tegoż noża wyskrobać ze środka aromatyczne, lepkie wnętrze.

 

Skąd pochodzi wanilia?

Królestwem aromatycznej wanilii jest Madagaskar. To tutaj hoduje się najlepsze gatunki tej jakże popularnej w gastronomii przyprawy. Zielone strąki, zrywane z pnączy roślin z rodziny storczykowatych, z czasem ulegają naturalnej fermentacji i nabierają głębokiego, ciemnobrązowego odcienia. W ten sposób powstają znane ze sklepowych półek mięsiste laski, zamknięte pojedynczo w małych, szklanych fiolkach.

 

Domowy ekstrakt z wanilii

Aby powstał wspaniały, głęboki w smaku i intensywny w zapachu ekstrakt waniliowy, należy umieścić całą, naciętą wzdłuż laskę w szklanym słoiczku lub buteleczce. Można zalać ją dowolnym mocnym alkoholem. Wódka sprawi, że ekstrakt będzie nieco gorzkawy w smaku. Natomiast burbon lub brandy nadadzą mu bardziej słodkiego aromatu. Szczelnie zamknięte naczynie należy przechowywać w zaciemnionym chłodnym miejscu co najmniej dwa tygodnie. W tym czasie płyn nabierze pięknej, bursztynowej barwy i wchłonie całe dobro z wanilii.