Stary przepis na nowo

Posted by

W polskiej kuchni jest wiele przepisów na potrawy, które nie są zmieniane od lat. W każdym domu są pewne dania, które przygotowuje się w ten sam sposób od pokoleń. Każde odejście od normy i utartego schematu jest bardzo ryzykowne… ale możliwe.

Klasyczne plędze

Plędze lub „plyndze” to po prostu placki ziemniaczane. Często pojawiają się na polskich stołach. Tym bardziej, że można podać je na wiele sposobów. Można jeść je z mięsnym sosem, z cukrem, albo bez niczego. Jest to potrawa bardzo syta, a przy tym prosta w wykonaniu i dość tania. W końcu, nie bez powodu ziemniaki stanowią jedną z podstaw diety większości Polaków. Czy można jakoś modyfikować stary przepis? Pewnie, że tak!

Na nowo

Nową wersją placków ziemniaczanych są placki z cukinii. Jest to dużo zdrowsza alternatywa, bo cukinia nie zawiera tak dużo skrobi, jak ziemniaki. Przygotowanie dania jest bardzo podobne w obu przypadkach. Warzywo (ziemniaki lub cukinię) trze się na drobnych oczkach, dodaje sól, pieprz, jajko i mąkę. I już. Potem zostaje tylko smażenie. Można spróbować bez tłuszczu – nowocześnie i zdrowo.

Ciężko jest zobaczyć różnicę pomiędzy plackami z cukinii a plackami ziemniaczanymi. Na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo. Jest jednak zdecydowana różnica w smaku. Cukinia jest lżejsza, mniej zapychająca. Dania z nią, można uznać za dietetyczne. Usmażone na chrupko bez tłuszczu mogą być zdrową przekąską, którą można podawać, nawet dzieciom. Ciekawą alternatywą są także placki z dyni, marchewki lub z pstrąga. Wszystkie je, przygotowuje się według tego samego schematu. Różnicą są dodatki.

Inne dodatki

Placki ziemniaczane, o ile nie ma w nich cebuli –  można jeść również na słodko. W przypadku cukinii – nie ma takiej możliwości. Placki z tego warzywa, powinno jeść się z delikatnym sosem typu tzatzyki, sałatką lub bez żadnych dodatków. Warto pamiętać, że same placki można też wykorzystać jako dodatek do innych dań – mięsa lub ryby. Będą ciekawym uzupełnieniem i z całą pewnością dadzą radę zastąpić tradycyjne ziemniaki.