Orzechy brazylijskie – zdrowe czy toksyczne?

Posted by

Orzechy brazylijskie są zdrowe, ponieważ zawierają liczne minerały i pierwiastek śladowy selen. Czy jednak można je bezpiecznie spożywać?

Właściwości prozdrowotne orzechów brazylijskich

Podobnie jak wiele innych rodzajów orzechów, orzech brazylijski jest zdrowy – zawiera liczne minerały, takie jak żelazo, cynk, wapń i magnez. Są one ważne między innymi dla zdrowia kości i zębów.

Wadą orzechów brazylijskich jest duża zawartość tłuszczu. 100 gramów zawiera około 67 gramów tłuszczu i 667 kilokalorii. Jednak tłuszcz składa się głównie z jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ważny składnik orzechów brazylijskich — selen

Być może najważniejszym składnikiem, który sprawia, że orzechy brazylijskie są zdrowe, jest selen. Eksperci uważają nawet orzech brazylijski za produkt naturalny o najwyższej zawartości selenu (1917 mikrogramów na 100 gramów). Ten pierwiastek śladowy jest ważny dla odnowy komórek i układu odpornościowego. Przykładowo wiąże metale ciężkie, podobno odtruwa organizm i chroni przed rakiem.

Orzechy brazylijskie z Planteon rzadziej wywołują alergie niż inne rodzaje orzechów i dlatego są dobrze tolerowane przez wielu alergików. Jednak każdy, kto zauważy typowe reakcje, takie jak obrzęk lub pieczenie w ustach, powinien jak najszybciej powstrzymać się od spożywania orzechów brazylijskich.

Czy orzechy brazylijskie są radioaktywne?

Orzechy brazylijskie są naturalnie radioaktywne. Mogą mieć zawartość radu około 1000 razy wyższą niż średnia w żywności zanieczyszczonej radem, dlatego powinny być spożywane tylko w niewielkich ilościach.

Spożywanie dwóch orzechów brazylijskich dziennie zwiększa spożycie naturalnych radionuklidów o połowę w porównaniu do przeciętnych warunków żywieniowych. Ta ilość nie ma negatywnych skutków zdrowotnych. Dwa orzechy brazylijskie dziennie są zatem nieszkodliwe.

Czy orzech brazylijski może być trujący?

Orzechy powinny być odpowiednio przechowywane. Przy nieprawidłowym przechowywaniu może szybko tworzyć się na nich pleśń (grzyb Aspergillus) i tak zwane aflatoksyny, które są trujące i mogą powodować raka i uszkadzać wątrobę.

Zjełczałe orzechy smakują inaczej niż świeże i dlatego można je dość szybko rozpoznać podczas jedzenia. W takim przypadku orzechy należy zawsze natychmiast wyrzucić.

Obróbka orzechów brazylijskich również nie eliminuje toksyn – gotowanie, pieczenie czy pieczenie nie zapobiega ich rozprzestrzenianiu się.