Jakie właściwości ma kasza bulgur?

Posted by

Kasza bulgur znana jest od pokoleń – ogromną popularnością cieszy się na Bliskim Wschodzie, gdzie stanowi substytut ryżu. Stanowi ona nieodłączne wsparcie w odchudzaniu. Nie jest zbyt kaloryczna, jednak sycąca. Ponadto może stanowić uzupełnienie wielu różnorodnych potraw, co zwiększa zakres jej zastosowań. Niemal każdy może stworzyć danie, które będzie zgodne z osobistymi preferencjami.

Obniża ciśnienie krwi

W składzie kaszy bulgur można znaleźć szereg składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Witaminy oraz minerały regulują procesy wewnętrzne. Na specjalną uwagę zasługuje potas, który pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Obniża ciśnienie krwi, a tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu groźnych chorób.

Nadciśnienie to problem, który dotyka wiele osób. Nie każdy jednak ma świadomość, że duże znaczenie ma nie tylko kuracja lecznicza, ale również prowadzony stylu życia (w tym dieta).

Redukuje poziom „złego” cholesterolu

Plusem kaszy bulgur jest również to, że wspomaga ona utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu. W dużej mierze odpowiada za to błonnik. Wspomniany składnik jest także niezbędny do tego, aby przyspieszyć metabolizm. Z pewnością docenią to osoby odchudzające się, które mają problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów.

Opisywana odmiana kaszy wykazuje zdolność wiązania tłuszczów w układzie pokarmowym. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.