Inspiracje na majowy obiad

Posted by

Poszukując pomysłu na majówkowy obiad warto wziąć pod uwagę potrawy regionalne. Są one nie tylko smaczne, ale również sycące, dzięki czemu dostarczą nam energii. Jest to również doskonała opcja, jeśli spodziewamy się gości. Szybkie i proste w przygotowaniu dania obiadowe powinien znać każdy.

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem możemy podawać na wiele różnych sposobów. Z pewnością wielu osobom kojarzą się one z barszczem czerwonym, ale nie jest to jedyna możliwa opcja. To prawdziwa gratka dla tych, którzy uwielbiają naleśniki pod każdą postacią. Możemy doprawić je według własnego uznania, dzięki czemu będą one miały unikatowy charakter. Do wykonania farszu warto użyć nie tylko mięsa wieprzowego, ale również pieczarek. Krokiety możemy serwować z frytkami, sosem koperkowym, czy też pieczarkowym.

Duszone kotlety schabowe

Kotlety schabowe z pewnością zna każdy. Ich tradycyjne wydanie może być jednak dla wielu osób dość nudne. Właśnie dlatego warto postawić na wersję duszoną. Jest ona nie tylko oryginalna, ale również przepyszna. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcemy zaserwować eleganckie danie. Klasyczne ziemniaki zamieńmy na kopytka. Takie połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wymagające osoby. Dobrze jest również przyrządzić aromatyczny sok, który doda unikatowego wyrazu. Strzałem w dziesiątkę będzie sos cebulowy z marynowaną cebulą.

Zupa ogórkowa

Robiona z takich przepisów zupa ogórkowa jest błyskawiczna w przyrządzeniu. Dodatkowym plusem jest nieskomplikowana receptura – ciężko tutaj popełnić błąd. Zupę ogórkową można ugotować na bulionie, czy też na rosole. Wyróżnia się ona nieco kwaskowatym smakiem, a także wyjątkowym aromatem. Wydaje się być idealna na ciepłe dni. To od nas zależy, jaką recepturę wybierzemy. Zwykle w zupie znajdują się ziemniaki, dzięki czemu jest ona energetyzująca. Jeśli jednak wolimy lżejszą wersję, to możemy z nich zrezygnować. Niektórzy zastępują ziemniaki ryżem, jednak wszystko zależy od osobistych upodobań. Smak opisywanej zupy możemy wzmocnić poprzez dolanie szklanki soku z kiszonej kapusty.