Tortownice są jednymi z najbardziej popularnych form do ciast. Służą nie tylko do wypieków tortów wszelkiej maści, ale sprawdzają się również podczas pieczenia serników, ciast drożdżowych czy ciast bez pieczenia. Możliwości zastosowania tortownic jest całkiem sporo. Dlatego warto mieć ją na wyposażeniu kuchni.
Podstawowe parametry
Na rynku dostępne są tortownice w różnych kształtach i wielkościach, Duża tortownica przyda się do wypieków ciast i tortów na wyjątkowe okazje, kiedy spodziewamy się większej liczbie gości. Ciekawym rozwiązaniem jest tortownica z regulowanym formą, której wielkość można dostosowywać do aktualnych potrzeb. Z kolei małe tortownice są idealne do codziennych wypieków oraz do przygotowywania różnego rodzaju deserów.
Natomiast jeśli chodzi o kształt tortownic, to i w tym przypadku mamy ich dosyć szeroki wybór – od bardziej klasycznych okrągłych i prostokątnych, poprzez kształty typu – gwiazda, serce, kwiatek po bardziej wymyślne kształty – samochód, lalka.
Ponadto wyróżnia się następujące rodzaje tortownic:
- z wyjmowanym dnem – ciasto wyjmuje się poprzez uniesienie dna do góry, przy niektórych ciastach może być mało praktyczna;
- z odpinana obręczą – dość uniwersalna, wystarczy odpiąć obręcz by wyjąć ciasto;
- z wysokim rantem – idealna do tortów wielowarstwowych czy też ciast mocno rosnących;
- z sylikonową obręczą – wygodna, łatwo ją zdjąć nie naruszając powierzchni ciasta;
- z wypustką na ciasto próbne – ciekawe rozwiązanie umożliwiające zrobienie „testu próbnego” przed podaniem.
Materiał wykonania
Wybierając odpowiedniej tortownicę trzeba zwrócić uwagę na materiał z którego została wykonana:
- aluminium;
- stal nierdzewna;
- blacha ocynkowana;
- powłoka teflonowa;
- powłoka ceramiczna;
- sylikon – cała lub z wyjmowanym dnem – szklanym lub ceramicznym.