forma do pieczenia ciast

Rodzaje form do wypieków – którą do jakich ciast wybrać?

Posted by

Domowe wypieki to najwspanialsze, najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne dania, jakie można sobie wyobrazić. Zostają one w podświadomości dzieci na całe życie, a dany zapach może im się kojarzyć z miłymi chwilami z dzieciństwa. Jednak aby te wypieki naprawdę były tak wyśmienite, należy używać odpowiednich form do pieczenia.

Foremki do ciasta z różnych materiałów

Aby dzieci mogły się cieszyć wspaniałymi deserami, należy ciasta piec w odpowiednich formach. Foremki silikonowe z pewnością przypadną do gustu najmłodszym członkom rodziny, ponieważ występują one w różnych kolorach oraz kształtach. Dzieci mogą sobie wybierać, czy chcą, aby mama zrobiła ciasto w foremce w kształcie misia, samochodu czy statku kosmicznego. Takie ciasto smakuje wówczas jeszcze lepiej. Ponadto foremki silikonowe są niezwykle odporne i elastyczne, doskonale dopiekają ciasto oraz sprawiają, że nie przywiera ono do ścianek foremek. Formy metalowe lub aluminiowe również można znaleźć w wielu domach, jednak nie są one tak wszechstronne i wytrzymałe jak foremki wykonane z silikonu. Formy do pieczenia metalowe szybko rdzewieją oraz wymagają, aby ich ścianki były zabezpieczone za pomocą papieru, by ciasto do niech nie przywierało.

świeże ciasto w metalowej blaszce

Formy szklane i ceramiczne

Naczynia żaroodporne świetnie sprawdzają się do pieczenia ciast, mięs czy ryb. Doskonale sprawiają się również w przypadku takich dań jak zapiekanki. Dzięki temu, iż szkło doskonale przepuszcza ciepło potrawy dopiekają się z każdej strony. Ponadto należy wybierać takie naczynia, które są odporne na matowienie oraz szok termiczny. Są bardzo wygodne w użytkowaniu oraz są dość trwałe i odporne. Do pieczenia tart na słono lub wytrawnie doskonale nadają się formy ceramiczne. Wykonane z wysokiej jakości, dość grubej porcelany idealnie dopiekają dania z każdej strony. Są one całkiem efektowne i bez problemu mogą stać na stoliku kawowym. Ponadto mogą służyć również jako salaterki. Idealnie się sprawiają, jednak z uwagi na dość gruby materiał należy liczyć się z tym, że pieczenie może potrwać chwilę dłużej.