Foremki silikonowe czy blaszki tradycyjne?

Posted by

Foremki silikonowe coraz chętniej kupowane są jako wyposażenie do naszych kuchni. Powoli, od kilku lat wypierają tradycyjne blaszki. Dlaczego panie tak chętnie z nich korzystają? Czy warto mieć takie foremki w swojej kuchni? O to nasza odpowiedź.

Różnorodne zastosowania

Foremki silikonowe z przytupem opanowały nasze kuchnie. Można znaleźć silikonowe formy do pieczenia ciast i muffinek, foremki silikonowe do kostek lodu, silikonowe tacki i podkłady do robienia pierogów oraz foremki do pieczenia mięs czy pasztetów. Ich wybór w sklepach z artykułami domowymi jest ogromny. Ponadto jedna foremka spokojnie może znaleźć kilka zastosować.

Kolory i wzory

silikonowe foremkiTego typu foremki są nie tylko funkcjonalne ale i bardzo estetyczne. W sklepach znajdziemy foremki o różnorodnych kształtach, wzorach czy kolorach. Dzięki nim stworzymy ciasta w kształcie serc, chmur, kwiatów, zwierząt a nawet różnych, dziwnych kształtów. To również świetny gadżet do każdej kuchni. Żadna pani domu nie powstydzi się, gdy taki sprzęt będzie leżał na blacie podczas wizyty gości.

Atrakcyjne ceny

Dużym plusem takich foremek są atrakcyjne ceny. Foremki silikonowe do muffinek czy ciast można kupić w sklepach stacjonarnych czy internetowych już od kilkudziesięciu złotych. Oczywiście, wszystko zależy od konkretnego producenta, kształtu czy wielkości. Jednak jest to zdecydowanie mniejszy wydatek niż w przypadku tradycyjnych blaszanych foremek.

Łatwość obsługi

Kto z nas choć raz nie męczył się wyciągając przypieczone i przywierające do blaszki ciasto? W przypadku foremek silikonowych ten problem zdecydowanie znika. Dzięki ich elastyczności, można je w dowolny sposób zginać i przewracać, dzięki czemu ciasto czy ciastka swobodnie wychodzą z formy. Ponadto, można je składać – tym oszczędzając miejsce w szafce.

Jak wynika z powyższego, ten gadżet ma naprawdę wiele zalet. Warto spróbować zastosować go w swojej kuchni.