Od kiedy na rynku pojawiły się pierwsze klasyczne patelnie non-stick (z nieprzywierająca powłoką) – zdobyły ogromną popularność. Dzisiaj na rynku wybór jest jeszcze większy. Oprócz patelni teflonowych do wyboru są jeszcze m.in. patelnie ceramiczne.
Klasyczna patelnia ceramiczna
Patelnie ceramiczne na polskim rynku pojawiły się na dobre dopiero kilka lat temu. Produkowane były bez użycia materiałów uważanych za szkodliwe dla zdrowia oraz środowiska naturalnego. Dlatego nazywano je popularnie zielonymi patelniami. Dno takich patelni wykonane jest na ogół ze stali lub aluminium. Sama powłoka to mieszanka gliny oraz naturalnych minerałów wypalanych w wysokiej temperaturze.
Patelnie z teflonu
Patelnie z teflonu zostały opatentowane przez firmę DuPont i były pierwszymi na rynku patelniami z powłoką nieprzywierającą. Cieszyły się ogromną popularnością przez długi czas. Pozwalają ona na smażenie bez dodatku tłuszczu. Nie trzeba ich tęż każdorazowo myć, wystarczy bowiem je przetrzeć tylko papierowym ręcznikiem. Nagrzewają się równomiernie. Jednak niekiedy do ich produkcji uważane są substancje uważane za szkodliwe. Dlatego też tak duże znaczenie ma odpowiednie użytkowanie takiej patelni teflonowej.