Na co zwrócić uwagę kupując termos obiadowy?

Posted by

Pojemniki termiczne na jedzenie to doskonała alternatywa dla spożywania posiłków na mieście lub odgrzewania ich podczas dnia pracy i w szkole. Pozwolą też cieszyć się ciepłym i zdrowym daniem podczas krótkich wycieczek czy pobytów na działce. Żeby dobrze wybrać termosy obiadowe dla całej rodziny warto wiedzieć jakie mają cechy.

Jaki rozmiar i materiał wykonania?

Zasadniczo termosy wykonywane są z dwóch materiałów: stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Te stalowe lepiej utrzymują temperaturę, nie chłoną zapachów i są bardziej odporne na zarysownania czy uderzenia. Są jednak cięższe od termosów obiadowych z plastiku, co nabiera ogromnego znaczenia, kiedy np. zabieramy obiad na całodzienną wędrówkę i niesiemy go w plecaku.

Wybierając rozmiar, należy zastanowić się ile osób będzie korzystać z opakowania. To bardzo ważne, bo tylko w pełni uzupełnione będzie utrzymywać temperaturę jedzenia. Dla jednej osoby wystarczające będzie takie o pojemności około 500 ml.

Funkcjonalne dodatki

Funkcjonalności, które mogą wpłynąć na komfort użytkowania pojemników termicznych to dodatkowy pasek lub uchwyt (czasami też pokrycie materiałem antypoślizgowym), zawory bezpieczeństwa odprowadzające powstałe ciśnienie oraz miska i łyżka sprytnie wkomponowane w nakrętkę.