jaką wybrać formę do pieczenia ciast

Jaką formę do pieczenia ciast wybrać?

Posted by

Jeśli lubisz piec ciasta, za pewne szalenie ważne są dla Ciebie różnego rodzaju akcesoria i gadżety kuchenne, które ułatwiają Ci pracę i sprawiają, że spod Twojej ręki wychodzą same pyszności. Nic w tym dziwnego – to ważne, aby posiadać odpowiednie formy do pieczenia ciast czy mniejsze foremki do ciasta, formy na muffinki czy też kokilki, w których ciasto nie będzie się przypalać, nie będzie się przyklejać i upiecze się równomiernie w całości.

Różne rodzaje form do pieczenia ciast

Forma do ciasta ze sklepu aledobre.pl może być wykonana z różnych materiałów. Jeszcze do niedawna w użytku pozostawały głównie formy aluminiowe lub te produkowane z blachy ocynkowej. Takie formy do ciast mają jednak swoje zalety- są lekkie i bardzo szybko się nagrzewają. Nie są grube i dzięki temu zapewniają równomierne pieczenie się ciasta. Powinniśmy jednak pamiętać, aby nie wybierać tych foremek do ciasta, które zdają się mieć najcieńsze ścianki- mogę się one łatwo odkształcać i zbyt długo nie nacieszymy się nową blachą. Oczywiście, zaraz przed użyciem należy taką blachę posmarować tłuszczem, a następnie tradycyjnie wysypać bułką tartą.

forma do pieczenia z wyjmowanym dnem
forma metalowa z wyjmowanym dnem

Dodatkowo możemy pokusić się o kupno tego rodzaju blachy z dodatkową powłoką nieprzywierającą. Oznacza to, że blacha będzie dodatkowo pokryta warstwą tworzywa, takiego jak chociażby teflon. Takiej blachy nie trzeba już natłuszczać. Koniecznie trzeba jednak pamiętać o tym, aby nie używać do niej ostrych narzędzi, które łatwo mogą zarysować delikatną powłokę teflonową, a w miejscu zarysowań taka powłoka niestety traci już swoje właściwości.

Alternatywa dla formy aluminiowej- szklana forma do ciasta

Zdecydowanie najlepsze formy do ciasta to te borokrzemowe– są one odporne na zmiany temperatury, a także nie matowieją wraz z upływem czasu. Tego rodzaju forma także wymaga natłuszczenia, aby ciasto nie przykleiło się do foremki. Koniecznie trzeba też wziąć pod uwagę, że szkło jako tworzywo samo w sobie nagrzewa się dłużej, używając więc takiej foremki należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.