Kolendra – kiedy dodawać do dań?

Posted by

W kuchniach świata istnieje wiele ciekawych przypraw, o których często zapominamy w codziennym gotowaniu. Jedną z nich zdecydowanie jest kolendra.

Zioło to ma niezwykłą moc, ponieważ znane było jeszcze w starożytności, kiedy wykorzystywano je zarówno w lecznictwie, jak i kuchni. Sprawdźmy, skąd pochodzi, jak się ją stosuje oraz dlaczego wart dodawać ją do dań.

Pochodzenie kolendry

Nie do końca wiadomo, skąd pochodzi kolendra, uważa się jednak, że na początku używana była zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w basenie Morza Śródziemnego. Jako przyprawa stosowana jest w całości. Spotkać można zarówno zioła w formie suszu z liści kolendry, jak również specjalne nasionka w całości czy mielone.

apetycik

Do jakich dań?

Świeża czy suszona kolendra nadaje się przede wszystkim do rozmaitych potraw grillowanych i pieczonych. Dostępna w sklepach jest również specjalna pasta z kolendry, która doskonale sprawdzi się jako marynata do ryb, potraw grillowanych oraz rozmaitych zup czy sosów, których przepisy pochodzą z Bliskiego Wschodu.